Kattungens første leveår
Vi har samlet de viktigste tingene å huske på i kattungens første leveår.
Kontakt oss
Det er stor glede når et nytt familiemedlem har kommet i hus. Det er derimot mye å sette seg inn i om det er første gang man skaffer seg en kattunge. Vi har samlet de viktigste tingene å huske på i kattungens første leveår:
- Vaksine: 12 og 16 uker
- Ormekur
- Chip
- Tenner og 6 mnd kontroll
- Kastrering/sterilisering
- Aktivitet
- Fôr og ernæring
- Kloklipp
- Tannpuss
- Forsikring
- Vaksine
Kattunger overtas typisk ved 12 ukers alder. Generelt bør kattunger vaksineres 2 ganger i løpet av det første året; typisk ved 12 og 16 ukers alder - en såkalt grunnimmunisering.
Nyfødte kattunger har ikke eget immunforsvar til å beskytte seg med. Det er antistoffer i morsmelken som beskytter dem mot smittefare når de er nyfødte. Mors beskyttelse forsvinner derimot gradvis ut av kroppen, og derfor bør kattungen vaksineres slik at de kan utvikle sin egen beskyttelse. Vaksinen beskytter mot de viktigste kattesykdommene: Calicivirus (FCV) og Herpesvirus (FHV) (katteinfluensa) og Panleukopeniavirus (FPV) (kattepest).
Etter vaksinering ved 16 ukers alder er det et helt år til neste vaksine. Deretter anbefales årlig revaksinering ut kattens liv, spesielt for katter som skal være ute. Hver vaksinering begynner med en generell helseundersøkelse for å se at din pelskling er frisk og rask. Dyr blir kun vaksinert dersom de er friske.
Ormekur
Den største smittekilden til innvollsorm hos nyfødte kattunger er gjennom morsmelken når de begynner å die. Kattunger skal derfor få flere runder med ormekur for å sikre at både egg og larver er tatt. Når du overtar pus må du derfor sørge for å gi ormekur ved ca 12 og 16 ukers alder. Det anbefales å starte med ormekur tidlig for å minske utskilling av egg i avføringen til kattungen, som kan være med å smitte andre katter, og deg som eier. På din vaksinetime kan vi hjelpe deg med resept på riktig middel.
Utover dette behandles katter kun dersom den viser tegn på å ha orm. Utekatter får som regel jevnlige ormekurer 3-4 ganger i året hvis de jakter på fugl og mus for å unngå infeksjon.
ID-merking (chip)
Hvert år kommer mange hunder og katter vekk fra sine eierne. Dersom disse dyrene ikke ID-merket er det vanskelig å gjenforene dyret med eierne sine. Derfor er det viktig å merke ditt dyr med en ID-chip slik at dyret ditt lett kan identifiseres. ID-merking er også obligatorisk om ditt dyr skal delta på utstilling eller om du skal reise til utlandet. Dessuten kreves det av noen forsikringsselskaper.
For katter anbefaler vi at chippen om mulig settes ved kastrering/sterilisering da det gir minst påkjenning.
Tenner
Melketennene begynner å komme rundt 3-6 ukers alder, og ved rundt 3-4 måneders alder begynner de første permanente tennene sakte men sikkert å erstatte melketennene. Utskifting av melketenner til permanente tenner skal være fullført innen 6-7 måneders alder. Vi anbefaler derfor å komme på en 6 måneders tannkontroll for å undersøke dette. Dersom kattungen din fortsatt har noen melketenner igjen må disse trekkes for å minske sjansen for ulike tannproblemer.
Det er også veldig lurt å tilvenne kattungen din daglig tannpuss fra tidlig alder. Veldig mange katter får problemer med tennene sine i løpet av livet, og tannpuss er en god investering i å forebygge plakk- og tannstein dannelse. Bruk en myk tannbørste eller mikrofiberklut på fingeren sammen med hunde- og kattetannkrem.
Kastrering/sterilisering
For å bidra til å begrense kattepopulasjonen bør alle katter som ikke brukes i avl kastreres. For innekatter som bor alene er ikke populasjonskontroll et nødvendig hensyn, men man kan fortsatt ønske kastrering for å begrense plagsomme løpetider (hunnkatt), samt markering innendørs (hannkatt). kastrering av katt anbefales fra den er 4 måneder og minst 2kg, og før den slippes ut for å unngå uønsket parring. Dette er for å sikre tryggest mulig narkose, samt gi kroppen tid til å vokse seg mest mulig ferdig.
Kastrering av hunnkatt innebærer at veterinæren går inn i buken via et lite snitt under navlen og fjerner eggstokkene og livmoren. Kastrering av hannkatt utføres ved at testiklene opereres bort via to små snitt i pungen. Begge inngrep er rutineoperasjoner.
Etter operasjonen bør katten holdes i ro i 7-10 dager for å gi kroppen tid til å hente seg inn og såret tid å gro. Hos oss får du med resept på smertelindring som skal gis i dagene etter inngrepet, samt gratis kontroll av stingene etter 10 dager for hunnkatter.
Utekatt
Dersom du ønsker at kattungen din skal bli en utekatt bør du vente til du har gitt alle vaksiner, ormekurer og den er chippet og kastrert. Deretter kan du forsøke å stegvis introdusere den til det å være ute.
Sosialisering med dine eksisterende katter
Katter kan være ganske territorielle. Dersom du har katt(er) fra før er det viktig at kattungen får et eget avstengt område der den kan være de første dagene. Etter en dag eller to kan du prøve å bytte et pledd/leke/pute med deres lukt på til den andre katten.
Som neste steg kan du la de møtes og lukte på hverandre gjennom f.eks. en dørsprekk eller barnegrind. Først når de interagerer uten stress/aggresjon bør de få lov til å omgås hverandre uten begrensning. Dette kan ofte ta flere uker så det er viktig å være tålmodig!
Feliway Friends er et produkt som kan hjelpe med å gjøre denne prosessen litt enklere. Det er en diffuser du setter i stikkontakten i det rommet kattene oppholder seg mest i. Feliway tilsvarer feromonene katten skiller ut fra ansiktet når de gnir seg inntil møbler og fra juret når hun ammer og markerer miljøet sitt som trygt og godt. Feliway øker trygghetsfølelsen og hjelper katten med å håndtere ulike stressituasjoner. Feliway kan kjøpes på klinikken om du har behov for dette.
Husk at katter veldig lett kan bli stresset av endringer i hjemmet og kan f.eks. stresse på seg urinveisplager. Følg derfor også godt med på husholdningens øvrige katter.
Aktivitet og stimuli
Katten vil trenge mange trygge gjemmesteder i boligen for å trives. De liker spesielt å ha oversikt og du kan derfor tenke på å f.eks. bruke høyden og veggene for å gi katten mer boltreplass.
Innekatter trenger gjerne litt mer stimuli. På dyrebutikken finner du ulike typer leker som du kan teste sammen med katten din. Legg gjerne bort noen av lekene å ta de frem med jevne mellomrom så de virker nye.
Kattekasse
Kattungen vil trenge en kattekasse med kattesand for å gå på do innendørs. Har du flere katter bør du ha en kasse for hver katt og gjerne en ekstra. Det finnes mange ulike typer sand man kan kjøpe, så finn en som din katt liker og rens dokassene daglig.
Fôr og ernæring
Kattunger trenger fôr tilpasset en kropp i vekst, og bør gå på kattungefôr til han/hun er ca 1 år gammel. Kattunger har ikke et ferdig utviklet mage-tarm system, og bør få 3-4 måltider om dagen den første perioden. Deretter kan du gå gradvis ned til 3 og 2 måltider om dagen ettersom han/hun blir eldre. Noen katter er også flinke til å regulere matinntaket selv og kan fint ha matskålen framme hele tiden. Pass også på å alltid gi tilgang til friskt vann.
Kloklipp
Kattens klør trenger å slipes og katten gjør dette ved å klore på ting. For å unngå kloring på møbler kan det lønne seg å kjøpe et eller flere klorestativer til pus. Utekatter har sjeldent behov for kloklipp, men innekatter kan du gjerne klippe klørne på når de blir for skarpe/lange. Dersom du synes dette er vanskelig er det også noe veterinæren kan være behjelpelig med.
Forsikring
Forsikring gir eieren en økonomisk trygghet dersom uhellet er ute eller i tilfelle sykdom hos katten. Det er mange forsikringsselskap som tilbyr ulike typer forsikringer, så det er lurt å undersøke hvilket selskap som passer dere best. Eksempler på forsikringsselskaper inkluderer Agria Dyreforsikring, Gjensidige, If, og Sparebank1.
Relaterte behandlinger
Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.
Hvorfor velge Petrus?
Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.
Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.
Dyktige veterinærer
Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.
Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.
Har du spørsmål?
Åpningstider telefon: 08:00-11:00, 12:00-16:00 mandag til fredag.
Vi svarer deg så fort som mulig.
Trenger du akutt hjelp?
Ved akutte situasjoner ber vi deg ringe vårt akuttnummer. Dette nummeret er reservert for situasjoner som krever rask veterinærhjelp. Akutttelefonen er åpen mellom 08:00-16:00 mandag til fredag.