Heteslag hos hund og katt
Nå er endelig sommeren og varmen her. Det betyr høyere temperatur på målestokken og mye sol.
Kontakt oss
Nå er endelig sommeren og varmen her. Det betyr høyere temperatur på målestokken og mye sol. Da må man også være ekstra påpasselig på våre kjære pelsklinger. Årsaken til det er at hunder og katter ikke svetter slik som vi gjør og er mer utsatt for å få heteslag. Hunder svetter ved hjelp av pesing og fra potene, mens katter svetter kun fra potene. Hunder kan også begynne å sikle mer for å kjøle seg ned, men dette kan raskt føre til dehydrering om hunden ikke har tilgang til friskt vann. Hvis en katt peser er dette vanligvis på grunn av veldig høyt stressnivå eller hvis den får heteslag.
Når temperaturen blir for høy blir kroppens evne til å regulere kroppstemperaturen forstyrret. Hvis kroppstemperaturen stiger over 42oC oppstår flere endringer i kroppens proteiner og celler som i verste fall kan føre til død.
Hvordan vet jeg at hunden min har heteslag?
Hunden kan reagere med voldsom pesing, sikling, røde slimhinner, slapphet og apati, oppkast/blodig diare, feber, og søking mot vann eller kalde steder. Andre tegn på heteslag kan være at de faller om på tur og får pusteproblemer.
Hvordan vet jeg at katten min har heteslag?
Katten kan bli urolig, pese/hyperventilere, sikle mer, er stresset/forvirret, sjangler, eller har feber.
Hva kan jeg gjøre?
Det er viktig å kontakte veterinær raskt, da for høy kroppstemperatur kan gjøre skade på kroppens organer. Det er likevel noen tiltak du bør gjøre hjemme: Kjøl ned kroppen, men ikke gjør dette for fort da dette kan føre til sjokk, gi friskt vann og hold dyret i ro, hell kaldt vann over kroppen til dyret (ikke iskaldt), og sett dyret foran en vifte eller pakk inn i våte kalde håndklær. Fokuser særlig på å kjøle ned buken og brystet. Mål temperaturen hyppig underveis til den går under 39,5 oC.
HUSK: Ikke la dyret ditt sitte i bilen alene i varmen, det blir mye varmere enn du tror. Husk også at asfalten blir veldig varm i solsteiken, og klarer du ikke selv holde hånden nede i 5-10 sekunder bør heller ikke hunden gå på asfalten.
Relaterte behandlinger
Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.
Hvorfor velge Petrus?
Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.
Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.
Dyktige veterinærer
Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.
Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.
Har du spørsmål?
Åpningstider telefon: 08:00-11:00, 12:00-16:00 mandag til fredag.
Vi svarer deg så fort som mulig.
Trenger du akutt hjelp?
Ved akutte situasjoner ber vi deg ringe vårt akuttnummer. Dette nummeret er reservert for situasjoner som krever rask veterinærhjelp. Akutttelefonen er åpen mellom 08:00-16:00 mandag til fredag.